• flag
  • mai
  • bryggen
  • Norway 417 jpg
  • 318925-2880x1620
  • vigeland sculpture park norway-wide
  • MSC Opera Fjords
  • norway-landscapes-1600x1444
  • aurora twip 110224 01

ΓΛΩΣΣΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

 


Κατανομή των Νορβηγικών γραπτών μορφών
Πηγή

Η νορβηγική γλώσσα

Η Νορβηγική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και ειδικότερα στις βορειογερμανικές γλώσσες. Έχει πολλά κοινά με τη Σουηδική, τη Δανική και τη Φεροϊκή γλώσσα. Ομιλείται από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους σχεδόν όλοι κατοικούν στην Νορβηγία, όπου είναι και επίσημη γλώσσα.

Τα Νορβηγικά έχουν 2 επίσημες γραπτές μορφές:

  • τη bokmål (κυριολεκτικά "γλώσσα των βιβλίων")
  • τη nynorsk ("Νέα Νορβηγική")

Επίσης, υπάρχει η ανεπίσημη γραπτή μορφή riksmål (κυριολεκτικά "εθνική γλώσσα"), που είναι μια συντηρητικότερη μορφή της bokmål, και η ανεπίσημη høgnorsk, που είναι πιο συντηρητική από τη Νέα Νορβηγική.

Η bokmål κυριαρχεί στην πολιτική, οικονομική και καθημερινή ζωή των Νορβηγών και είναι η μορφή που διδάσκεται σε ξενόγλωσσους. Η bokmål μιλιέται από το 85 με 90 % του συνολικού πληθυσμού της Νορβηγίας, αλλά είναι τόσο κοντά με τη Δανική που θα μπορούσαν οι δύο γλώσσες να θεωρηθούν διάλεκτοι μίας γλώσσας. Αντίθετα τα nynorsk, που μιλιούνται μόνο από το 10% του πληθυσμού, έχουν πολλά κοινά με την Ισλανδική και τη Φεροϊκή.

Γενικά όλες οι μορφές των Νορβηγικών μοιάζουν με τα Σουηδικά και τα Δανικά, και έτσι Σουηδοί, Νορβηγοί και Δανοί μπορούν να αλληλοκατανοούνται.

 


Νορβηγικές παλαιολιθικές τοιχογραφίες που καταδεικνύουν την ύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας
Πηγή
Ιστορία της Νορβηγίας

Η περιοχή της Νορβηγίας κατοικήθηκε από το τέλος της τελευταίας Εποχής των παγετώνων και υπάρχουν ευρήματα από τις εποχές του λίθου και του χαλκού, ενώ από τον καιρό της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η περιοχή βρισκόταν στην Εποχή του σιδήρου. Από την περίοδο αυτή έχουν βρεθεί επιγραφές σε πέτρα στη Ρουνική γραφή.
 

Την εποχή που εμφανίστηκαν τα πρώτα ιστορικά αρχεία της Σκανδιναβίας, τον 8ο αιώνα, υπήρχαν στη Νορβηγία 29 μικρά βασίλεια. Ένας αριθμός κοινοτήτων ενώθηκαν σε μεγαλύτερους σχηματισμούς και το 872 ο Βίκιγκ Βασιλιάς Χάραλντ Χορφάγκρε (Χάραλντ ο Ξανθός) έγινε ο πρώτος μονάρχης με εκτεταμένη εξουσία. Οι διάδοχοί του βασίλεψαν στην περιοχή μέχρι το 1319. Την περίοδο αυτή οι κάτοικοι ασπάστηκαν το Χριστιανισμό, ενώ το 1262 η εξουσία των βασιλέων της Νορβηγίας επεκτάθηκε στην Ισλανδία και τη Γροιλανδία.
 


Το πλοίο κατασκευάστηκε γύρω στο 815-820 μ.Χ. και είχε χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια ως ιστιοφόρο, πριν χρησιμοποιηθεί τελικά για την ταφή μια εξέχουσας γυναίκας που πέθανε το 834 μ.Χ.
Πηγή

Ο Βασιλέας Χόκον Ε' πέθανε χωρίς άρρενες διαδόχους το 1319. Η κόρη του παντρεύτηκε έναν Σουηδό πρίγκιπα και ο γιος τους Μάγκνους Έρικσον κληρονόμησε και τα δύο βασίλεια. Το 1397 οι ενωμένες πλέον χώρες ενώθηκαν με τη Δανία στην Ένωση του Κάλμαρ, που διατηρήθηκε μέχρι το 1523, οπότε αποχώρησε από την ένωση η Σουηδία. Η Νορβηγία παρέμεινε ενωμένη με τη Δανία μέχρι το 1814.
 

Το 1814 η Ένωση Δανίας-Νορβηγίας ηττήθηκε στους Ναπολεόντιους Πολέμους και ο βασιλιάς της Ένωσης υποχρεώθηκε να αποδώσει την Νορβηγία στην Σουηδία με τη Συνθήκη του Κιέλου. Η Γροιλανδία, η Ισλανδία και οι Νήσοι Φερόες, που προηγουμένως ανήκαν στη Νορβηγία, κρατήθηκαν από τη Δανία.

Στις
17 Μαΐου του 1814 οι εκπρόσωποι διάφορων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων της Νορβηγίας συγκεντρώθηκαν και κήρυξαν ανεξαρτησία από την Σουηδία, η οποία αντέδρασε κηρύσσοντας πόλεμο. Μετά από διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε η Νορβηγία να παραμείνει σε χαλαρή μορφή ομοσπονδίας με τη Σουηδία. Η ομοσπονδία αυτή διαλύθηκε ειρηνικά το 1905. Στις 18 Νοεμβρίου της ίδια χρονιάς ανέβηκε στο θρόνο ο πρίγκηπας Κάρολος της Δανίας, αλλάζοντας το όνομά του σε Χόκον Ζ'

Η Νορβηγία παρέμεινε ουδέτερη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο κάτω από την πίεση της Μεγάλης Βρετανίας και του αντι-γερμανικού αισθήματος των Νορβηγών, η χώρα βοήθησε πλαγίως την Βρετανία, μεταφέροντάς της σημαντικές ποσότητες προμηθειών στη χώρα αυτή, ανταλλάσσοντάς τες με κάρβουνο.
 

Στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Νορβηγία παρέμεινε ουδέτερη, παρά τις απόψεις ορισμένων πολιτικών κομμάτων της χώρας ότι η στρατηγική σημασία της χώρας, στα ανατολικά της Βρετανίας και με ακτές στον Ατλαντικό, ήταν πολύ μεγάλη για να αφήσει ασυγκίνητη την Γερμανία. Πράγματι, στις 9 Απριλίου του 1940 η Γερμανία επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στο Όσλο και σε άλλες Νορβηγικές πόλεις. Ο Νορβηγικός στρατός, με τη βοήθεια Βρετανικών, Γαλλικών και Πολωνικών στρατευμάτων, αντιστάθηκε στην εισβολή για δύο περίπου μήνες, οπότε αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει στις 7 Ιουνίου. Η κυβέρνηση και ο βασιλέας της χώρας διέφυγαν καταφεύγοντας στο


Το εσωτερικό του κτιρίου του Κοινοβουλίου, έδρα της νορβηγικής Εθνοσυνέλευσης από το 1866. 
Πηγή

Λονδίνο.
 

Το 1942 οι δυνάμεις κατοχής εγκατέστησαν στη χώρα φιλοναζιστική κυβέρνηση, με ηγέτη τον Βίντκουν Κουίσλιγκ, η οποία βρήκε κάποια υποστήριξη από τη πλευρά των Νορβηγών. (Ο όρος Κουίσλινγκ χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για προδότες που κυβερνούν την χώρα τους ως μαριονέτες ξένων δυνάμεων). Γενικότερα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, υπήρξε διχασμός στη χώρα, καθώς αντιστασιακά κινήματα συνυπήρξαν με ένα ρεύμα υποστήριξης προς τη Γερμανία.
Η κατοχή της χώρας έληξε το
1945 με την παράδοση των Γερμανικών στρατευμάτων στις 8 Μαΐου.
 

Λόγω της αποτυχίας της να παραμείνει ουδέτερη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Νορβηγία εγκατέλειψε την αρχή της ουδετερότητας και προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 1949. Την περίοδο αυτή υπήρξε τεράστια οικονομική ανάπτυξη, κυρίως χάρη στην ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα εκτεταμένο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Η χώρα μέχρι και σήμερα παραμένει έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφασίστηκε με δημοψηφίσματα το 1972 και το 1994.
 

Βασιλιάς της Νορβηγίας από το 1991 είναι ο Χάραλντ Ε΄.
 

Η Νορβηγία είναι αξιοζήλευτη για πολλούς λόγους. Σε σταυροδρόμι και μία από τις ομορφότερες χώρες στον κόσμο, δυναμική οικονομικά με απαράμιλλη φυσική ομορφιά.